از ده، دوازده سالگي ميشنيدم: مردم محلات قديمي يزد كه اكثر به كار پارچه بافي اشتغال داشتند ميگفتند يكي از تجار مسلمان در بازار يزد چند وسيله نساجي در حجره و تجارتخانه خود گذاشته تا هر روز در معرض ديد او باشد. علت را كه از وي پرسيده بودند، پاسخ داده بود: ميخواهم هميشه در ذهنم مجسم شود خداوند متعال كسي را از كارگري «شعر بافي»(1) به شغل بازرگاني رسانده، سزاوار است هيچ گاه او را فراموش نكند و به فقرا و ناتوانان شهر خدمت نمايد و تكبر و غرور بر وي مستولي نشود. اگر هر دولتمرد، مسئول، نماينده و رييس جمهوري هم منشوري در اتاق كارش نصب كند تا بداند قبل از رسيدن به آن پست و مقام چه قول و قرارهايي با مردم گذاشته و در نهايت مادام كه دوران رياستش به پايان نرسيده است براي تحقق وعدههايي كه به مردم داده سعي و تلاش نمايد و يا مشاوراني صادق، امين، دلسوز و صريحاللهجه داشته باشد كه حقايق و واقعيتهاي موجود در جامعه را براي وي باز گو نمايند.
خوانندگان «آيينه يزد» در بخشي از سرمقاله شماره 333 تحت عنوان «رييس جمهور آسماني و قدسي نيست، حسن روحاني است» خواندند كه «...حسن روحاني همانند ديگر مسئولان و مديران اداري، اجرايي و قضايي و 75 ميليون ايراني نه مقام نيابت امامت و پيامبري و منزلت آسماني و قدسي دارد، نه هاله نور او را احاطه ميكند، نه حسن روحاني «كبير» است، نه اطاعت از وي همانند اطاعت از خدا و رسولش ميباشد، نه مخالفت با او دشمني با حضرت پيغمبر(ص) است، نه امام زمان(عج) حكمش را تاييد كرده، نه آنكه لازم است بگوئيم فلان و بهمان در خواب ديدهاند به او راي بدهند، نه نامهاش به روساي كشورها همانند نامه پيامبر بزرگوار اسلام (ص) به خسرو پرويز است، نه آب مانده ته ليوانش شفا بخش است، نه كشيدن دست بر لباس و عبا و ردايش سبب تبرك ميشود، نه امدادهاي غيبي در تصميم گيريهايش موثر است، نه اين هزينههاي گزاف كه تاكنون خرج دكورها و مركبهاي سواري مقامات و وزيران شده و يا در بهترين مناطق پايتخت زندگي ميكنند نشانهاي از ساده زيستي و زندگي كردن آنها همانند اضعف مردم و يا حتي افراد متوسط جامعه است، نه اگر كسي سالها پيش از انقلاب با مختصر در آمدي زندگي طلبگي يا دانشجويي خود را اداره ميكرده ميتوان به وضع موجودش تعميم داد و نه صدا و سيما ميتواند با نشان دادن خانه جد و پدري و محل تولد دولتمردي در حال حاضر زندگي محقرانهاي براي وي اثبات نمايد. اگر مديري خود و خانوادهاش توانستند همانند شهيد محمدعلي رجايي زندگي ساده و بيآلايشي داشته باشند ميتوان آنها را ساده زيست قلمداد نمود. براستي آن چهره ماندگار تاريخ انقلاب اسلامي، اسوه جاودانه مديريت لايق و كارگزار شايسته نظام اسلامي بود. دلسوزي، تعهد، وفاداري، صبر، ايثار، ساده زيستي، عفت، صداقت و بسياري از خصال نيك را كه شايسته مديريت در رژيم مردم سالاري ديني است يكجا داشت و در مدت كوتاه عمر دولتش همه را به منصه ظهور گذاشت. افسوس كه دولتش مستعجل بود ولي در اين عرصه كم دوام خوش درخشيد و ثابت كرد كه دولتمردان و حاكمان، طول عمر حكومتشان ارزش گذار نام نيكشان نيست عرض دوره زمامداريشان ميراث گرانبهاي آنان را جاودانه خواهد كرد.»2
يكي از اقدامات مفيد دولت احمدي نژاد موضوع سفرهاي استاني بود منتهي در مسيري قرار گرفت كه مورد اعتراض عدهاي واقع شد و اين نشريه نيز سالها پيش، از انتقاد كنندگان نحوه برگزاري آن سفرها بود به ويژه كه كرامت انسانها حفظ نميشد.
در اين ستون مكرراً از تعطيلي مدارس، ادارات و مردم را به خيابانها كشاندن و ساعتها به علت تاخير در برگزاري برنامهها و يا پرواز هواپيما كه در نهايت نتيجه آن معطل كردن مردم بود مطلب مينوشت. گرچه مدير مسئول اين نشريه مورد لطف كساني كه تحمل شنيدن حقايق را نداشتند قرار ميگرفت اما آن دوران گذشت!!
حقارت آميزتر آن بخش از اين نمايش بود كه عدهاي از مسئولان مردم را دنبال ماشينهاي گران قيمتي كه از بيت المال تهيه شده بود ميدواندند تا نامه و درخواست خود را تحويل دهند و بهت انگيزتر آنكه يكي دو روز قبل از سفرها بعضي از خطبا و گويندگان در جلسات مختلف و يا از صدا و سيما از مهمان نوازي شهروندان ميگفتند يعني هر چه بيشتر در محلهاي مورد نظر جمع شوند و يا مدير ارشد اجرايي استان هم ميگفت در مكان سخنراني نامههاو درخواستهاي خود را به اطرافيان رييسجمهور تحويل بدهيد.
اما از بيان سيره پيامبر اسلام(ص) و داستان مردم شهر انبار در زمان مولاي متقيان حضرت علي(ع) چيزي نقل نميگرديد. چند روز قبل از سفر، بعضي از كارمندان و صنوف مختلف را جمع ميكردند و توسط عدهاي همانند نمايشنامهاي كه قرار است روي صحنه اجرا شود كارگرداني ميشد. نگارنده شواهدي دارد كه از قول افرادي از گردانندگان اين سفرها ميگفتند اگر وزير يا معاون اين سئوال را مطرح كرد شما هم اينگونه پاسخ دهيد.!!
نتيجه چه شد؟و مصوبات سفرهاي استاني به كجا كشيد؟ همان گزارشي است كه دكتر حسن روحاني و بعضي از نمايندگان و فعالان سياسي و اجتماعي درباره سفرهاي استاني دولت نهم و دهم ارائه كردند. گرچه اقدامات و عملكرد دولت يازدهم در مواردي در امور سياست داخلي و خارجي از جمله ادبياتي كه روحاني در گفتن و سخنرانيهاي خود به كار ميبرد قابل تقدير است و يا به قول يكي از دوستان كه در جلسهاي ميگفت همين كه دولت روحاني در فلان بخش از نهادها و ادارات دولتي مديري را كه از منفورين افراد در جامعه بود تعويض كرد قدم مثبتي است كه در جهت رسيدن به خواست مردم تحت امر آن اداره و سازمان برداشته است، اما مطلبي كه از قول مشاور روحاني در سفر به استان خوزستان خواندم،مرا به ياد مباحثه علامه مجاهد آيت ا... سيد محمود طالقاني و آيت ا... مبارز سيد ابوالقاسم كاشاني انداخت.
«محمد رضا صادق مشاور رييس جمهور درباره انتقاداتي كه از شكل ظاهري سفر روحاني به خوزستان و شباهتهاي آن به سفرهاي احمدي نژاد شده بود، گفت: اينها مسائلي بود كه وجود داشت، ما نميخواستيم اينگونه شود، يعني قرار نبود اين اتفاق بيفتد اما به احترام مردم به ابراز احساسات آنها پاسخ داده شد و نامهها را هم گرفتيم، كاش كساني كه اين نقد را مطرح ميكنند خودشان درسفر همراه ما بودند تا ميديدند، بعضي از مسائل خواست ما نبود!! و چقدر از مردم خواستيم كه اسباب زحمتشان نشويم، اما مردم به شكل سنتي به استقبال آمدند.»3
شگفت آن كه مشاور محترم نميخواهد بپذيرد بدرستي برنامه ريزي نكرده بودند.
آيت ا... طالقاني ميگويد:
«روزي كه در بين مردم گفتگو بود مرحوم آيت ا... كاشاني از زاهدي حمايت ميكند و توطئهاي در كار است به تنهايي به منزل ايشان، واقع در پل چوبي رفتم تنها بود، در اتاقي به انتظارش نشستم وقتي كه آمد ظرف خربزهاي در دست داشت، به عنوان تعارف جلو من گرفت، تا خربزه بريدم گفتم: حضرت آيت ا... دارند زير پايت پوست خربزه ميگذارند، مواظب باش گفت: نه اين طور نيست حواسم جمع است، گفتم: من شما را مرد پاك مبارزي ميدانم مبارزات شما در عراق عليه انگلستان فراموش ناشدني است شما اين مزايا و اين سوابق را داريد درست متوجه و هوشيار باشيد كه تفرقه ايجاد نشود گفت: «خاطرتان جمع باشد» !! 4
شايسته است فرازهايي كوتاه از نامهي مفصل « تورج سلحشور » جانباز و فعال سياسي خوزستان خطاب به دكتر روحاني جهت مزيد اطلاع خوانندگان، استانداران، برگزاركنندگان و برنامهريزان سفرهاي بعدي رياست جمهوري و هيات همراه درج گردد تا درس عبرتي براي همه و تذكري براي مسئولان و دولتمردان باشد.
«...نحوهي ورود مردم شريف اهواز به مصلاي نماز جمعه، دور از شأن انساني و موجب تأسفي عميق بود. ابتدا در گيت ورودي توسط مأموريني در چندين مرحله بازرسي شده و هرگونه تصويري از جناب آقاي هاشمي رفسنجاني و آقاي خاتمي ضبط ميگرديد با اين توضيح كه: اينها ممنوع التصويرند و احدي حق همراه داشتن اين پوسترها را ندارد. شگفت انگيز اما گذرگاه بعدي بود … در اين ورودي مردم را -متأسفانه - نيم خيز نموده و به صورت زيگ زاگ (ضربدري ) از روي ميلههاي داربستي عبور ميدادند...
و شرمندهام از بيان آنچه بر ما گذشت: گويي بوزينگاني را در پارك وحش به بالا رفتن از ميله مشغول ميديدي و اين تصوير از مردمي كه ساعتها انتظار، آنان را براي ديدار با رئيس جمهور منتخب خود بي تاب كرده بود، شايسته نبود...
اين بحثها باعث جلب توجه مامورين در صحن مصلي شده و مرتباً اقدام به فيلمبرداري و عكاسي نمودند، اين عمل مردم را تهييج كرد، شعار در مورد زندانيان سياسي و رفع حصر و بعضاً فرياد: عكاس بيا پايين را به همراه داشت.
در حالي كه ما را تحت الحفظ به كانكس نگهباني برده بودند، بالاخره به وسيلهي تنها آمبولانس موجود در مصلي كه براي مواقع ضروري (شايد موقعيتهايي اينچنين) در بخش ويژه آماده بود، ما را به... بردند. پذيراي ما اينجا كشيدههاي محكم به صورت و سيليهاي آبدار به غرورمان بود، الفاظ زشت و ركيك راننده را از زير كتم كه بر سرم كشيده بودند ميشنيدم و تكرار اين سخن معنا دار را كه: حال «روحاني» بيايد و شما را آزاد كند... خود روحاني را هم ميآوريم و هيچ... نميتواند بكند!! خلاصه پس از نيم ساعت به مقري ديگر رفتيم، ما را با چشم بند از خودرو پياده نمودند. گويا انتظار مرا ميكشيدند كه يكي از آنان گفت:«سلحشور» را آورديم.
فردي كه حاجي ميخواندندش مرا به زير كتك گرفت، دست بردار هم نبود، گفتم: رحم كنيد، انصاف دهيد من جانباز هستم و 6 تركش در مغزم است. به شدت ميلرزيدم، تشنگي امانم را بريده بود و زمان گرداگردم از حركت ايستاده بود. نميدانم چقدر گذشت تا بازجويي توسط چند نفر آغاز شد كه چرا بحث و جدل به راه انداختي و موجب تحريك مردم شدي؟...
از جناب رئيس جمهور استدعا دارم به ايدهها و منطق شان كه در قالب شعارها و وعدههاي انتخاباتي، انتشار حقوق شهروندي و سخنرانيهاي مكرر كه در جامعه مطرح ميگردد، جامهي عمل پوشانده و بازداشتگاههاي متعدد كه توسط... ايجاد شدهاند را پايان بخشند تا هر شهروند بتواند در لواي قانون جمهوري اسلامي از حقوق خود دفاع نمايد. از حضرتعالي درخواست دارم شيوهاي بنياد نهيد تا در سفرهاي استاني نسبت به شخصيت و كرامت مدعوين و مستقبلين رعايت احترام و ادب صورت گيرد و در نحوهي پذيرش انسانهايي كه به ديدار شما ميآيند انسانيت و تكريم هويدا باشد. در غير اين صورت به مسئولين ستاد استقبال مردمي از شما خاطرنشان گردد كه در معرض خطر بوده و احتمال برخوردهايي شديد توسط برخي نهادهاي غير قانوني و شبه قانوني وجود دارد.»5
بدان اميد كه در سفرهاي بعدي ترتيبي داده شود كه مردم را به دنبال اتومبيلهاي گران قيمت يا ضد گلوله ندوانند آنها را در سرما و گرما ساعتها سر پا نگه ندارند تا حداقل در اين زمينه به قول دكتر روحاني كه ميخواهد حرمت و كرامت ايرانيان را اعم از هر دين و مسلك، قوم، نژاد، گروه و طايفه حفظ كند جامه عمل بپوشاند. بدون شك صدا و سيما، مطبوعات كشوري و منطقهاي ميتوانند بهترين انعكاس دهنده اين سفرها باشند.
چاپ ميليوني اين همه عكس، پوستر، اطلاعيه، بنر اگر از بيت المال باشد غير قانوني و اگر صنف و دستهاي پرداخت نمايند اسراف و تبذير است.
بارها اتفاق افتاده و مردم نشان دادهاند روي آن تبليغات و تصاويري كه از استقبال مسئولان در تلويزيونها نشان داده شده و عدهاي را به هر دليل جمع ميكنند، اهميتي قائل نميشوند چون در هر دورهاي صندوقهاي آرا حرف اول را ميزند.
مدير مسئول
پي نوشتها:
1- به فتح شين، كسي كه از موي يا ابريشم پارچه ميبافد، فرهنگ دكتر معين، جلد دوم، صفحه 2048
2- سرمقاله شماره 333 آيينه يزد
3- روزنامه تهران امروز، مورخ 5/11/92
4- «طالقاني و تاريخ»، انتشارت نيلوفر، چاپ 1360، صفحه 140
5- بهار نيوز، مورخ 1/11/92
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024